Koltuk Temizliği ve Püf Noktaları

30-04-2025 12:23
Koltuk Temizliği ve Püf Noktaları

Koltuk temizleme, koltuğun kumaşının türüne, döşeme detaylarına ve mobilya bölümlerine göre farklı şekillerde yapılır. Etkili bir koltuk temizliği için temizlenecek koltuğun kumaşının ne türde olduğundan emin olunmalıdır. Örneğin; deri koltuk ve keten koltuk temizliği aynı malzemelerle yapılmaz. 

Tüm gün üzerinde oturulan, misafir ağırlanan, zaman zaman üzerinde otururken çay, kahve ve çeşitli atıştırmalıklar tüketilen koltuklar evlerin en çok kirlenen alanlarıdır. Çay, kahve lekeleri, kalem lekesi gibi farklı leke türleri, koltuk yüzeylerinde görülebilir. Lekeli ve kirli koltuk, temizleme yöntemleri ve doğru temizlik malzemeleriyle etkili bir şekilde temizlenebilir. 

Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır? 

Koltuk temizliği nasıl yapılmalı merak ediyorsanız temizlik sırasında kullanılabilecek temizlik malzemeleri koltuk tipine göre farklılık gösterse de temizlik sıralaması aynıdır. Koltuk temizliği, koltuğa zarar vermeyecek yumuşak uçlara sahip bir fırça ya da sünger kullanılarak yapılabilir. Yün banyo lifleri son yıllarda ev kadınları tarafından koltuk temizliğinde en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Koltuk neyle temizlenir sorusu koltuk temizliği yaparken en çok kafaları karıştıran sorulardan biridir. Koltuk temizliğinde ağartıcı, renk attıracak hiçbir temizlik ürünü kullanılmamalıdır. Koltuğunuzun döşemesi pamuklu ya da tay tüyü kumaştansa beyaz sabun ya da arap sabununu temizlik yaparken kullanabilirsiniz. Deri ve keten koltuk temizleme teknikleri arasında en çok tercih edilenlerden biri sabunlu su ile temizlemedir. Sabunlu su hem koltuğun kumaşında hijyen sağlar hem de ağartıcı bir yapısı olmadığından farklı tür ve renkteki koltuklar üzerinde güvenle kullanılabilir. Bir kova ılık su ve koltuğun türüne uygun bir temizlik solüsyonu, koltuk temizlerken ihtiyaç duyabileceğiniz başlıca malzemeler arasında yer alır. 

Koltuk temizliğine başlamadan önce koltuğun üzerindeki örtü, koltuk minderi, koltuk şalı gibi tekstil ürünlerini kaldırmanız gerekir. Koltuk tamamen boş olmalıdır. Koltuğun üzerinde kırlent varsa bu kırlentlerin kılıflarını çıkarıp çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Bazı koltuk modellerinde koltuğun oturulan kısımlarında da minderler bulunur. Koltuk üzerindeki çıkarılabilir tüm kılıfları çıkarıp çamaşır makinenizin 30 derecelik hassas ayarında ve maksimum 800 devirde sıktırarak yıkamanız gerekir. Minder ve kırlent kılıflarında herhangi bir bozulma olmaması için kurutma makinesine atmamalı ve sererek kurutmalısınız. Yıkama sırasında renklilere uygun sıvı deterjan kullanmanız, renklerde bir bozulma olmaması için daha uygun bir seçimdir. Ayrıca kılıfları makinede yıkarken yumuşatıcı kullanmamanız gerekir; çünkü yumuşatıcı bazı kumaş türlerinin yapısını bozabilir.

Koltuğun oturma bölümündeki minderler çıkıyorsa kılıflar makineye atıldıktan sonra minderlerin altı süpürülmelidir. Koltuk temizliğinde silme işlemine başlamadan önce koltuğun her bir köşesinin ve kenarının süpürülmesi, koltuk içine kaçmış toz ve kirin temizlenmesi için önemlidir. Koltuğun oturulan kısmı, kolçakları ve sırt kısmı süpürüldükten sonra bir başka kişiden yardım alarak koltuk ters çevrilmeli ve altı süpürülmelidir. Koltukların alt kısımları göz önünde olmasa da en çok kirlenen ve tozlanan alanlardır. Koltuğu ters çevirip süpürdükten sonra hazırladığınız sabunlu su ile önce bu kısmın tozu alınmalıdır. Ardından koltuk tekrar eski haline döndürülmeli ve dayanılan, oturulan ve kolçak kısımları silinmelidir. Koltuğunuz bazalıysa bazanın içini tamamen boşaltın önce süpürün ardından sabunlu suyla sildikten sonra temiz suyla durulayın ve havlu ile kurulayın. Koltuğu silmeye başlamadan önce eğer koltukta leke ve izler varsa bunlar için ön işlem yapılmalıdır. Lekeli koltuk temizliği neyle yapılır sorusunun yanıtı lekenin tipine ve koltuk kumaşının tipine göre değişkenlik gösterir. Tay tüyü gibi kumaşlardan lekeleri çıkarmak daha kolaydır. Örneğin; tay tüyü koltuğunuzda tükenmez kalem lekesi varsa lekenin üzerine bir miktar kolonya dökebilirsiniz. Leke çözülmeye başladıktan sonra sabunlu bezle silebilirsiniz. Koltuğun üzerinde yağ ve yemek lekeleri varsa aşındırıcı kimyasallar içermeyen bir yağ çöz ya da leke çıkarıcı spreyi lekeli bölgeye püskürtüp birkaç dakika bekledikten sonra silme işlemine başlayabilirsiniz. Koltuğunuzun hassas bir kumaşı varsa beyaz sirke ve karbonat da leke çıkarmak ve hijyen sağlamak için tercih edilen koltuk temizleme yöntemleri arasında yer alır. Koltuğu süpürme ve lekelere ön işlem yapma adımlarından sonra sabunlu su ve seçtiğiniz temizleme bezi ile koltuk silme işlemine başlayabilirsiniz.

Koltuk Nasıl Silinir? 

Koltuk silmeye başlamadan önce bir kovada sabunlu ya da koltuk yıkamak için özel tasarlanmış deterjanlı suyu hazırlayın. Koltuğunuzun kumaşı çok hassas ise kumaşın renginde bir bozulma olmaması için deterjan yerine sabunlu su tercih etmelisiniz. Bir yün lif ya da mikrofiber bezi sabunlu suya batırın, ardından bezi iyi sıktıktan sonra ilk olarak koltukların genelde en temiz olan sırt kısımlarını silmeye başlayın. Ara ara bezi sabunlu su ile yıkayıp iyice sıktıktan sonra silmeye devam edin. Sırt kısmı tamamen silinince kolçak kısımlarına geçin. Koltuk temizleme püf noktaları arasında en önemlilerinden biri temizden kirliye doğru temizlik yapmaktır. Kolçak bölümleri oturma kısımlarıyla beraber koltukların en kirli kısımlarıdır. Kolçak bölümlerini silerken suyunuzun bulandığını ve kirlendiğini fark ederseniz kirli suyu döküp yeni bir sabunlu su hazırlayıp oturma kısımlarını silin. Koltuğun tekstil kısımlarını sildikten sonra ahşap ya da demir olan kısımlarını silin. Tamamen duru sabunsuz bir kova su ve sabunsuz bir mikrofiber bez alıp koltuğun üzerindeki sabun kalıntılarını durulayın. Koltuğun tüm bölümlerini duru su ile duruladıktan sonra bir havlu ile ıslaklığı kurulayın. Havlu koltuğu kurularken ıslanırsa başka bir kuru havlu ile işleme devam edin. Koltuğun bulunduğu odanın camlarını açın ve koltuğun kurumasını sağlayın. Silme işlemlerinden sonra koltukların nemli kalmaması ve çabuk kuruması için havlu ile kurulama ve havalandırma işlemlerini atlamamanız gerekir.

Kadife Koltuklar Nasıl Temizlenir? 

Kendine özgü havası ile evlere sıcacık bir görünüm katan kadife koltukların temizliği son derece kolaylıkla yapılabilir. Kadife koltukları kısa ve sık tüyleri arasında kir, toz, kırıntı gibi pek çok kalıntı olabilir. Temizliğe koltuğu koltuk fırçası aparatı ile süpürerek başlanmalıdır. Koltuğun tüm alanları dikkatli bir şekilde süpürüldükten sonra içinde ağartıcı bulunmayan bir koltuk temizleme solüsyonu ya da beyaz sabunlu su ile koltuğunuzu dikkatle silebilirsiniz. Kadife koltuk temizliginde ne kullanilir ve temizlik nasıl yapılır merak ediyorsanız bu tip koltukların temizliğinde doğal malzemelerden şaşmamanız gerektiğini söylenebilir. Kadife koltuğunuz üzerinde lekeler varsa bir yünlü lif ya da süngeri beyaz sabunla iyice köpürtmeli ardından lekeyi köpüklü bezle leke çıkana kadar çitilemelisiniz. Leke kaybolduktan sonra bu bölgeyi ıslak bez ile sabundan arındırmanız gerekir. Kadife koltuklar üzerinde silme işlemi sonrası leke kalmaması için dikkatle kurutmalı, eğer ıslak çekme özelliğine sahip bir süpürgeniz varsa süpürge ile çektirmelisiniz. Kadife koltukların çıkarılabilir kılıflarını çıkarıp elinizde sabun tozuyla ya da makinenizde elde yıkama ayarında ya da soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Kadife renkli kumaşların çamaşır makinesinde yıkanması renk değişimine, renklerde solmaya neden olabilir. Koltuğunuzun kılıfları çıkmayan bölgeleri ve çıkan bölgeleri arasında bir ton farkı olmasını istemiyorsanız koltuğun tüm bölgelerinin temizliğinde elde silme işlemini tercih etmeli ya da soğuk su ile elde yıkama ayarında yıkama yapmalısınız. Kadife koltuğunuzda zorlu lekeler varsa evde koltuk temizleme yöntemleri yetersiz kalabilir. Çok kirli koltuklar için profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz.

Koltuk Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Koltuğunuzun ilk günkü gibi tertemiz görünmesi için koltuk temizliği yaparken dikkat etmeniz gereken koltuk temizleme ipuçları şu şekildedir:

  1. 1.Koltuğunuzu sadece genel temizliklerde değil haftalık temizliklerde süpürün.
  2. 2.Evcil hayvanınız varsa tırnaklarını kısa tutun, tırmalama için özel ürünler kullanın. Daha etkin bir koruma için tekstil kısımlarını saracak koltuk örtüsü, koltuk şalı ve koltuk pedi gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Ayrıca günlük olarak tüy toplayıcı yapışkan ruloları  koltuklarınız üzerinde gezdirerek tüylerin koltuklarınızın derinliklerine ulaşmasını engelleyebilirsiniz.  
  3. 3.Koltuğu gereğinden çok silmek, renginin atmasına ve daha kısa sürede yıpranmasına neden olabilir. Koltuğunuzun derinlikli temizliğini 3-6 ay gibi periyotlarda yapın.
  4. 4.Koltuğu haftalık süpürdükten sonra kimyasal ve ağartıcı içermeyen ıslak temizlik mendilleriyle tozunu alırken silmek de koltuk temizleme önerileri arasında yer alır. Böylece koltuğunuzun her daim tertemiz görünmesini sağlayabilirsiniz.
  5. 5.Kadife koltuklarda dökülen sıvıların koltuğun içine işlemesini önlemek için koltuk yakınlarında bir kağıt havlu bulundurmak ve sıvılara anında müdahale etmek de koltuk temizliği püf noktaları arasında yer alır.

Koltuklar, evde üzerinde en çok vakit geçirilen mobilyalardır. Doqu Home koltuk modellerini, temizliği ve bakımına dikkat ederek uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.